In 2015 zijn er 20.247 spouwmuren na-geïsoleerd. Een record. Vanwaar dat succes? En is het ook iets voor jouw woning?Een eerste succesfactor is dat de werken snel vooruitgaan: op één dag zijn je muren na-geïsoleerd.?Je aannemer boort op regelmatige afstanden een gaatje in de voegen. Daarlangs vult hij met isolatiemateriaal de ruimte op tussen binnen- en buitenmuur. Ten slotte maakt hij dat gaatje dicht en zitten de werken erop.
De tweede succesfactor: het premiebeleid is gekoppeld aan een kwaliteitskader van de Vlaamse overheid. Dat garandeert jou als klant een bepaalde kwaliteitsstandaard. Als je aannemer niet volgens die procedure werkt, heb jij geen recht op een premie.
Succesfactor nummer drie: door die premie van 6 euro/m2 is je investering snel terugverdiend. Je spouw laten na-isoleren kost je zo’n 20 euro/m2. In combinatie met een lagere stookfactuur zorgt dat voor een terugverdientijd van een vijftal jaar.
InspectieMaar niet elke muur is geschikt om op deze manier na te isoleren. Daarom is je aannemer verplicht om een voorafgaande inspectie uit te voeren. Maar je kunt ook al enkele dingen zelf checken:
1. Is er wel een spouw?Boor een gaatje in een voeg. Schiet je boor na een tiental centimeter door? Dan is er een spouw. Volgende stap: is de spouw minstens vijf centimeter breed?
2. Is de spouw breed genoeg?Hou je boor tegen de binnenmuur en meet de afstand. Verminder met de breedte van de baksteen. Die meet je aan de dagkant van je raam of aan een hoek.
3. Is je gevel nog in goede staat?Er mag geen scheurvorming zijn, geen tekenen van regendoorslag of vorstschade. Ook het voegwerk moet in orde zijn. Anders zijn er eerst herstellings- werken nodig.
(jb/ml/ss) – Bron: Dossier Bouwen & Renoveren